dilluns, 19 de març del 2018

T'ESCRIC PERQUÈ ESTIC CONTENTA


Carta de Mercè Figueres a Màrius Torres


20 de juny del 1937, diumenge


(...)

T’escric perquè estic contenta i em dóna la gana de dir-t´ho i de fer-ho constar per escrit.

(...)

Tinc ganes de cridar i com que no ho puc fer perquè l’hora no ho permet (són tres quarts d’una) crida la mà nerviosa sobre el paper corrent com una desesperada.

(...)

Estimats,



Us escric perquè estic contenta i vull fer-ho constar. L'estada a Chicago està sent un èxit. Avui hem passat tota la tarda al Parc del Mil·lenni. És immens i conté meravelles, tant arquitectòniques com botàniques. M’ha entusiasmat la Crown Fountain, un projecte de Jaume Plensa. Va gravar en vídeo les cares de 3.000 ciutadans de Chicago que es projecten sobre dues altes torres amb milers de llums led, separades per una superfície d’aigua de pocs mil·límetres. De tant en tant, d'una boca surt un potent raig d’aigua. A prop hi ha també unes escultures característiques d’en Plensa, una gran cara blanca de noia i tres de negres. L’efecte és fantàstic.








I m’ha captivat la monumental escultura Cloud Gate d’Anish Kapoor que reflecteix tot el que té al voltant. T’hi sents dins i fora al mateix temps. És indescriptible. Tenia ganes de saltar i com que no ho podia fer perquè els meus genolls no m’ho permeten, el dit nerviós ha premut el disparador de la càmera com un desesperat.








dissabte, 10 de març del 2018

PARATGE ENVEJAT



Carta de Màrius Torres a Mercè Figueres


11 març 1937

Estimada amiga:

(...)

He mirat llargament la postal de Girona que m’has enviat. De les galeries de casa vostra deveu tenir un panorama que, amb una mica més d’aigua al riu i d’art en les façanes, faria pensa en Florència.
(...)
Adéu altra vegada. Si sabessis com envejo Girona!


Ben teu,


Màrius




Estimats,


he mirat llargament la postal de la Casa de la cascada que acabo de rebre per correu. Gràcies, és preciosa. Havia llegit amb delectació la crònica de la vostra estada i havia vist les fotos meravelloses que em vareu enviat per WhatsApp. Les vegades que he admirat en llibres i revistes aquest edifici i el seu entorn! Em sento feliç que hàgiu pogut visitar un dels meus indrets somiats i, en certa forma, hàgiu acomplert una de les meves dèries.



Des de la distància, si sabéssiu com envejo aquells paratges!



Casa Kaufmann (1939). Comtat de Fayette, Pensilvania. Arquitecte: Frank Lloyd Wright







Haikus encadenats
(sobre el poema Amistat)

Les seves vides
corrien paral·leles,
aigües calmes.

Ara estan juntes,
sense reixa de palmes,
fetes paraula.